Sigla
 

           
       Depozitarea si Manipularea grinzilor I din lemn si OSB ( i-Joist )

 Pentru a asigura o functionare optima a elementelor constructive ce utilizeaza grinzi I din lemn, este necesar ca acestea sa fie manipulate, depozitate si montate in mod adecvat. Regulile urmatoare trebuie respectate pentru a preveni accidentele, dar si pentru a proteja grinzile I, in timpul transportului, la depozitarea, precum si la montajul acestora.

1. Grinzile I din lemn trebuie depozitate, stocate si manipulate numai pe cant, in pozitie verticala.
2. Nu se vor depozita grinzile in contact direct cu solul si nici nu vor fi pozitionate in pachet in pozitie orizontala.
                   Pachet Grinzi I                   Stivuire gresita

3. Protejati pachetele cu Grinzi I din lemn, de intemperii si de actiunea soarelui. Intre 2 stive, precum si intre stiva si sol trebuie puse tacuri din lemn pentru a le proteja de umiditate. Suprafata de depozitare trebuie sa fie plana.

                   Stivuire pe tacuri a Grinzilor I

4. Manipularea Grinzilor I cu stivuitorul sau macaraua trebuie facuta cu multa atentie pentru a nu le deteriora.
5. Caderea, rasucirea Grinzilor I din lemn sau incarcarea acestora cu sarcini in timp ce se afla in pozitie orizontala pot conduce la deteriorarea lor.
6. Nu folositi niciodata Grinzile I din lemn deteriorate si nu incercati sa le reparati.
7. Nu deschideti pachetele cu Grinzi I din lemn pana in momentul utilizarii lor.

                  Manipulare Grinzi I

8. Cand ridicati grinzile I din lemn cu o macara pe santier luati cateva masuri simple de precautie pentru a preveni deteriorarea acestora sau accidentele:
     - Ridicati Grinzile I din lemn in pachetele in pachetele in care au fost ambalate de catre producator pentru        transport.
     - Pozitionati pachetele astfel incat inima din OSB a grinzilor sa stea in pozitie verticala.
     - Sufele cu care se ridica stivele de grinzi I din lemn se leaga la o distanta de capetele stivei de 1/5 din        lungimea acestora.

                  Ridicare Grinzi I

    Masuri de siguranta la montajul grinzilor I din lemn si OSB ( i - Joist )

 Grinzile I din lemn sunt instabile si nu pot fi incarcate cu sarcini pana cand nu se monteaza toate elementele de ridigizare ale planseelor sau acoperisurilor.
-Nu permiteti muncitorilor sa circule pe grinzile "I" incomplet contravantuite si fixate.
-Nu depozitati materiale de constructie peste grinzile care nu sunt montate definitiv. Asezati stivele de materiale doar peste grinzile de sustinere sau peste pereti.

        Nu pasiti peste grinzi incomplet montate               Nu depozitati materiale peste grinzi incomplet montate

 Pentru evitarea accidentelor trebuiesc respectate masurile de siguranta de mai jos.

1. Rigidizati fiecare grinda I din lemn prin fixarea de cuie, piese metalice de agatare, blocatori, dulapi de contur, dusumea oarba, elemente antiflambaj.
2. Cand montajul grinzilor I din lemn este complect , dusumeaua oarba va asigura fixarea laterala a grinzilor I din lemn. Pana la fixarea dusumelei oarbe, este necesar sa fie realizata o fixarea temporara prin elemente longitudinale si diagonale care sa fixeze fiecare grinda in parte, pentru a evita rasturnarea sau indoirea grinzilor.
     -Elementele temporare trebuie sa aiba dimensiuni minime de 2,5 x 10 cm in sectiune , de minim 2,5 m in       lungime, pozitionate la maxim 2,5 m intre ele si ele trebuiesc fixate cu cel putin 2 cuie de 8 cm pe fiecare       grinda.
     -Alternativ, se poate fixa in cuie, temporar sau permanent o placa de OSB pe conturul platformei.

            Masuri temporare de rigidizare a grinzilor "I"
3. Pentru contravantuirea grinzilor I din lemn este obligatorie fixarea blocatorilor, a contravantuirilor in X din lemn sau metal, a grinzii de contur, a pieselor metalice.
4. Este necesara fixarea definitive cu cuie si eventual adeziv a dusumelei oarbe (sau a placilor de OSB) inainte de plasarea de greutati pe platforma. Chiar si in acest caz materialele de constructie trebuie pozitionate numai pe pereti si pe grinzile de rezistenta.
5. Niciodata nu se monteaza grinzi I din lemn deteriorate.

.

 

 

 

         i . Joist  -  Grinzi I   din lemn si OSB         |    tel/fax:(+4)0234323809, 0745099789, 0744531539; office@ijoist.ro; str.Fantanele, FN Onesti    |      Copyright © 2010 - S&L-Tech