Sigla
 


Avantajele utilizarii Grinzilor I din lemn si OSB (iJosts)


          Utilizarea Grinzilor I (i-Joists) prezinta avantaje importante fata de solutiile obisnuite folosite in domeniul constructiilor, pe care le prezentam si le detaliem mai jos:

          Proprietati mecanice
          Datorita formei lor, aceste profile prezinta calitati mecanice excelente, raportate la cantitatea de material lemnos folosita pentru confectionarea lor.
          - Una din principalele cerinte la realizarea unui planseu este ca sageata planseului pentru o anumita incarcare sa nu depaseasca o valoare maxima, care in general este cuprinsa intre L/250 si L/400, in functie de calitatea ceruta pentru planseu, precum si in functie de tipul constructiei.
De exemplu, in tabelul de mai jos se observa ca un planseu realizat cu grinzi I  J60-300 are performante (sageata) care pot fi egalate doar prin folosirea unor grinzi din lemn masiv cu sectiuni mult mai mari, si anume grinzi masive patrate de 21x21cm, dreptunghiulare de 10x27cm, sau rotunde cu Ø 24 cm.

i-Joists
Lemn masiv
Patrat
Lemn masiv Dreptunghiular
Lemn masiv
Rotund

J 45-200

14 cm x 14 cm

10 cm x 17 cm

Ø 17 cm

J 45-240

17 cm x 17 cm

10 cm x 20 cm

Ø 20 cm

J 60-300

21 cm x 21 cm

10 cm x 27 cm

Ø 24 cm

J 90-400

29 cm x 29 cm

10 cm x 39 cm

Ø 33 cm


          - Prin folosirea Grinzilor I este evitat consumul mare de material lemnos, necesar la solutiile clasice pentru deschiderile medii si mari, precum si dificultatile de manipulare si montaj al unor grinzi masive.
          - Grinzile I permit realizarea facila a unor deschideri foarte mari cu costuri de executie reduse fata de solutiile clasice (grinzi masive, grinzi din lemn lamelar, grinzi cu zabrele, ferme etc).
          - Grinzile I (i-Joist) se pot realiza la lungimi de peste 12 m avand avantajul unor greutati unitare foarte mici. Va prezentam in tabelul urmator masele unitare ale grinzilor I.

Tip grinda

J 45

J60

J90

200

210

240

300

350

220

240

300

350

400

220

240

300

350

400

Masa
(Kg/ml)

3

3,2

3,3

3,8

4,2

3,9

4

4,4

4,8

5,1

5,2

5,2

5,7

6,2

6,5

                                                                                                                                                                                                                                       


           Avantaje economice
           In conditiile cresterii semnificative a pretului lemnului, energiei electrice si a manoperei, utilizarea structurilor ingineresti devine cea mai eficienta solutie pentru pentru realizarea unor constructii ecologice cu calitati de rezistenta mecanica si termica foarte bune la cel mai avantajos pret.
- Grinzile I au tolerante dimensionale reduse si sunt drepte ceea ce conduce la scurtarea timpului de montaj si la obtinerea de plansee, sarpante si pereti de calitate superioara celor din lemn masiv.
De exemplu, in cazul realizarii unui planseu din grinzi I, comparativ cu realizarea unor plansee din lemn masiv sau beton se fac economii prin urmatoarele operatiuni:

    • Reducerea duratei de executie la 1 zi / 100 mp planseu / 4 muncitori;
    • Nu este necesara folosirea macaralelor sau a pompelor de beton;
    • Eliminarea constructiilor suplimentare pentru instalatii termice, electrice, racire etc.;
    • Posibilitatea izolarii termice si reducerea cheltuielilor pentru incalzire;
    • Se prelucreaza mecanic foarte usor,cu scule uzuale pentru taiere sau gaurire .


          Avantaje termice
          In conditiile in care cheltuielile pentru incalzirea si racirea locuintelor necesita sume tot mai consistente de bani, este aprape obligatoriu ca problemele de izolatii termice ale cladirilor sa necesite solutiile cele mai bune. O mica economie de bani facuta in timpul constructiei in defavoarea unei izolatii termice foarte bune se plateste cu bani grei in timpul exploatarii constructiei.
          - Inaltimile mari ale grinzilor I permit realizarea (atunci cand sunt folosite ca montanti in peretii caselor din lemn) unor pereti avand izolatii termice cu grosimi mai mari, fara adaugarea altor elemente constructive (rigle, montanti suplimentari etc).
          - Utilizarea lor pentru constructia mansardelor permite de asemenea izolatii de grosime mare (min. 20 cm vata minerala) dar si realizarea de acoperisuri ventilate.
          - De asemenea Grinzile I, datorita inimii din OSB de numai 10 mm elimina aproape in intregime puntile termice, motiv pentru care este una din solutiile foarte bune pentru constructia caselor pasive.

          Produse ecologic
          In intreaga lume grinzile I (i-joist) sunt considerate produse ecologice.
          - Ele inlocuiesc lemnul masiv, sunt biodegradabile, nu sunt toxice, au rezistenta mare in timp.
          - Pentru majoritatea aplicatiilor, utilizarea grinzilor I implica un consum de material lemnos mult mai mic decat orice alta solutie bazata pe lemn masiv sau lamelar ceea ce conduce la protectia fondului forestier.
          - Deoarece permit un grad mai bun de izolare termica, grinzile I pot juca un rol important in reducerea emisiilor de oxizi de carbon, prin reducerea cheltuielilor enrgetice ale constructiilor.
          Tot mai multe tari urmaresc sa inlocuiasca gradat constructiile din metal si beton cu structuri de lemn deoarece, dincolo de avantajele termice si ecologice, productia de lemn pentru constructii consuma de zeci de ori mai putina energie decat fabricarea betonului, a otelului sau a caramizii. Datorita multiplelor avantaje pe care le au, productia de grinzi I pe plan mondial a cunoscut o crestere permanenta in ultimii 40 de ani.

         i . Joist  -  Grinzi I   din lemn si OSB         |    tel/fax:(+4)0234323809, 0745099789, 0744531539; office@ijoist.ro; str.Fantanele, FN Onesti    |      Copyright © 2010 - S&L-Tech